even voorstellen

Ik ben Tim van der Veen, een kunstzinnige, intuïtieve, autodidactische duizendpoot die altijd in ontwikkeling is.

Rond 1995 heb ik 1 jaar toneelacademie aan de HKU gevolgd en ben er toen achter gekomen dat dit het niet was voor mij. Wel heb ik hier veel geleerd over in je eigen kracht staan. Vervolgens ben ik 2 opstapcursussen gaan volgen aan de Fontys academie (musical en dans) en daar kwam ik in aanraking met expressieve dans. Dit sloeg zo aan dat ik auditie heb gedaan voor deze opleiding en tot mijn verbazing aangenomen werd. Deze opleiding heb ik ruim 2 jaar gevolgd; opnieuw bleek dat het schoolsysteem niet past bij mij. Maar dansen heb ik niet laten vallen! Met mijn toenmalige vriendin hebben we een kleine dansschool opgericht waar we ongeveer 5 jaar lang op de zaterdagen danslessen gaven aan de plaatselijke jeugd. Daarnaast deed ik wat losse opdrachten voor dans en muziekscholen in de omgeving en daar werd mij gevraagd of ik een percussie workshop kon geven op een basisschool. Naast dans is ritme altijd al een passie geweest en ook deze uitdaging ben ik aangegaan. Toen mij ook nog werd gevraagd door ouders van mijn leerlingen of ik hun djembe les wilde geven ben ik de percussie gaan oppakken. Mede door blessures heb ik vanaf dat moment de dans niet meer actief ingezet. Om de schwitch van dans naar percussie goed te kunnen maken ben ik lessen gaan volgen bij verschillende docenten waaronder Martin Verdonk, Famoudou Konaté, Mansa Camio, Billy Konaté, Sega Sidibé en Babara Bangoura. Allemaal grootheden in hun vak die mijn passie nog meer vuur hebben ingeblazen en In 2008 is mijn zzp bedrijf DuizendpootPercussie geboren.

 

Ondertussen leerde ik ook de melodische instrumenten kennen van west Afrika. Vooral de N’goni wakkert mijn muzikale vuurtje aan en ondertussen heb ik er 1 meegenomen uit mijn reis naar Burkina Faso in 2016 (reisverslag Burkina Faso 2016), heb er zelf 1 gebouwd en kan er heerlijk spelend op wegdromen. Vanaf het ontdekken van de N’goni ben ik me steeds meer gaan verdiepen in de kracht van klanken. Het bleek een hele ontdekkingsreis die ik begon met klankschalen en framedrums. In 2018 kreeg ik van mijn ouders een klankconcert cadeau wat later een hele bijzondere bleek. Hier ervaarde ik een nieuw level van de kracht van klankschalen. En vooral was er een hele fijne klik met Bert van Grondelle, de speler. We zijn daarna nog een aantal keren bij elkaar gekomen waarbij hij me een hele mooie basis heeft meegegeven van kennis en schalen (ik heb een aantal schalen van hem over mogen nemen). Als autodidact ben ik er zelf verder mee aan de slag gegaan. Veel info opgezocht bij kennissen en internet, maar vooral veel uitgeprobeerd. Ondertussen werkt mijn intuïtie sterk samen met de instrumenten die ik inzet en heb ik een heldere eigen stijl ontwikkeld in mijn klankconcerten.

“Ik ben van het doen, ontdekken en ervaren.”

Duizendpoot Klanken